Στο παγκόσμιο προσκήνιο η πρόληψη της σεξουαλικής παρενόχλησης

Τον Μάρτιο του 2016 το WageIndicator ξεκίνησε μια βάση δεδομένων με πληροφορίες για τη σεξουαλική παρενόχληση των γυναικών στον χώρο εργασίας. Έναυσμα της πρωτοβουλίας αποτέλεσε το απρόσμενο ξέσπασμα δημόσιων σεξουαλικών παρενοχλήσεων κατά τη διάρκεια του εορτασμού της Πρωτοχρονιάς στην Κολωνία (της Γερμανίας). Ο αποτροπιασμός που ακολούθησε έδωσε νέα ορμή σε ακόμη μεγαλύτερης διάρκειας εκστρατείες με σκοπό την καταπολέμηση παρόμοιων πρακτικών, τόσο σε δημόσιους χώρους όσο και σε χώρους εργασίας. Έτσι, η ΔΟΕ (η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας του ΟΗΕ) θα ξεκινήσει το 2018 μια παγκόσμια εκστρατεία, η οποία προς το παρόν ετοιμάζεται. Μια πρόσφατη πρωτοβουλία προήλθε και από την Αντζελίνα Τζολί Πιτ. Η διάσημη ηθοποιός θα συμπράξει με το London School of Economics ως επισκέπτρια καθηγήτρια, για να διδάξει τον τρόπο με τον οποίο καταπολεμάται η σεξουαλική βία σε συγκρούσεις. Τα μαθήματα ξεκινούν το φθινόπωρο του 2016. Το WageIndicator συμβάλλει στην προσπάθεια αυτή, με τη χορηγία του προγράμματος Progress [Προόδου] της ΕΕ, εξετάζοντας αρχικά κάποια βασικά ερωτήματα: Τι είναι η σεξουαλική παρενόχληση; Πώς την αναγνωρίζεις; Τι μπορείς να κάνεις για να την αντιμετωπίσεις; Οι απαντήσεις έχουν δημοσιευθεί σε όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ συν την Τουρκία, καθώς και σε σελίδες σχετικές με το φύλο σε πάνω από 90 εθνικές ιστοσελίδες.

Ποιος διαπράττει σεξουαλική παρενόχληση και με ποιον τρόπο;

Στη σεξουαλική παρενόχληση τα θύματα είναι συνήθως γυναίκες. Ιδιαίτερα ευάλωτες είναι οι εργαζόμενες γυναίκες. Οι ζημίες που μπορεί να υποστούν είναι πολλών ειδών: σωματικές, συναισθηματικές και υλικές, σε θέματα καριέρας, καθώς και στη δυνατότητα που έχουν να κερδίσουν τίμια τα προς το ζην. Μια εκτεταμένη παρουσίαση του WageIndicator ως προς την εκδήλωση της σεξουαλικής παρενόχλησης αναφέρει δύο μορφές που λαμβάνουν χώρα τακτικά στην καθημερινή εργασιακή ζωή: οι δράστες μπορεί να ενεργούν ανοιχτά ως νταήδες, ή στα κρυφά, πίσω από κλειστές πόρτες.

Νταήδες: μερικές φορές αυτοί που ασκούν σεξουαλική παρενόχληση είναι πολύ ωμοί και άμεσοι και θα χρησιμοποιήσουν αστεία, φωτογραφίες, ή σεξουαλικές διηγήσεις αρκετά ανοιχτά για να ντροπιάσουν ή να εκφοβίσουν τα θύματά τους. Μπορεί να ακουμπήσουν ή να χαϊδέψουν κάποιον συνάδελφο ή εργαζόμενο με ακατάλληλο τρόπο, αλλά στη συνέχεια θα το γυρίσουν στο αστείο, ώστε το θύμα να νιώσει χαζό ή να ντραπεί να αναφέρει το γεγονός. Μπορεί να διαδώσουν άπρεπα σεξουαλικά ηλεκτρονικά μηνύματα, γνωρίζοντας πολύ καλά ότι ένα τέτοιο περιεχόμενο μπορεί να προκαλέσει ντροπή και αναστάτωση. Μπορεί να κάνουν σχόλια για το σώμα κάποιου ή κάποιας, συμπεριλαμβάνοντας το στήθος ή τα οπίσθια, με έναν ηχηρό και ασεβή τρόπο.

Άλλοι λειτουργούν στα κρυφά. Οι μέθοδοί τους μπορεί να περιλαμβάνουν τη χειραγώγηση καταστάσεων ένας-προς-έναν πίσω από κλειστές πόρτες, όπου μπορεί να ζητηθεί από υπάλληλο να έχει σεξουαλική επαφή με αντάλλαγμα αύξηση ή προαγωγή. Επίσης, ενδέχεται να υπάρχουν απειλές βίας εάν το θύμα δεν ενδώσει σε αυτά τα αιτήματα. Μπορεί, ακόμη, να συμπεριλαμβάνει και την αποστολή προσωπικών ηλεκτρονικών ή άλλων μηνυμάτων σεξουαλικής φύσεως. Ή μπορεί να έχει την αμφίεση της συνεχούς πρόσκλησης για ραντεβού, τη στιγμή που ο άλλος συνέχεια αρνείται.

Πολιτική πρόληψης στην εργασία

H πολιτική περί σεξουαλικής παρενόχλησης εστιάζει στην πρόληψη και στη διαχείριση της σεξουαλικής παρενόχλησης. Στον χώρο της εργασίας η ευθύνη είναι του εργοδότη. Μπορεί να αποτελέσει μέρος του γενικού εγχειριδίου του εργαζομένου. Μπορεί επίσης να συγγραφεί σε συνεργασία με τους εργαζόμενους και τα σωματεία. Μερικοί εργοδότες ενσωματώνουν πληροφορίες για τη σεξουαλική παρενόχληση σε μια γενική πολιτική παρενόχλησης στον χώρο εργασίας, η οποία καλύπτει και άλλες μορφές παράνομης παρενόχλησης (όπως παρενόχληση λόγω φυλής, αναπηρίας, σεξουαλικής προτίμησης ή ηλικίας). Άλλοι αποφασίζουν ότι υπάρχει η ανάγκη για μια αυτοτελή πολιτική περί σεξουαλικής παρενόχλησης, ειδικά εάν η σεξουαλική παρενόχληση είναι ένα σύνηθες πρόβλημα στον χώρο εργασίας. Ισχύουν και οι δύο επιλογές. Εάν στον χώρο εργασίας δεν υπάρχει πολιτική περί σεξουαλικής παρενόχλησης, τότε θα μπορούσε να προβληθεί σχετικό αίτημα με τη συμπαράσταση του σωματείου ή του Τμήματος Ανθρώπινου Δυναμικού.

Σεξουαλική Παρενόχληση στην Ελλάδα - Mywage.gr

Τι είναι το πρόγραμμα WITA-Διαφορά στη Μισθοδοσία μεταξύ των Δύο Φύλων;

Η συγκεκριμένη συνδρομή του WageIndicator στην πρόληψη της σεξουαλικής παρενόχλησης κατέστη δυνατή με το πρόγραμμα WITA. Tο WITA σημαίνει: With Innovative Tools Against Gender Pay Gap [Με Καινοτόμα Εργαλεία Κατά της Διαφοράς στη Μισθοδοσία μεταξύ των Δύο Φύλων] – WITA GPG (Ιανουάριος 2015 - Δεκέμβριος 2016) και αποβλέπει να συνδράμει σημαντικά στη μείωση της μεγάλης και συνεχιζόμενης διαφοράς στη μισθοδοσία μεταξύ των δύο φύλων. Αυτό έχει καταστεί δυνατό με το πρόγραμμα Επιχορήγησης Δράσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής PROGRESS με αριθμό 4000004929. Μια από τις δραστηριότητές του είναι η εστίαση στη σεξουαλική παρενόχληση στον χώρο εργασίας. Όλα τα πορίσματα θα δημοσιευθούν στις ιστοσελίδες των εθνικών WageIndicator των 28 χωρών-μελών της ΕΕ συν της Τουρκίας, αλλά και θα δημοσιοποιηθούν μέσω δελτίων τύπου.

Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα WITA

Loading...